Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Navigera upp
Logga in

Här lägger jag in mina favoritrecept efter hand.

 

Boeuf Bourguignon

 
600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
Arla smör-&rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 tsk timjan
2 dl rödvin
2 1/2 dl köttbuljong
100 g rökt sidfläsk
8 steklökar
2 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
Typ av rätt:   Gryta
Antal portioner:   4
Tid att tillaga:   120 minuter
Arbetsbeskrivning:    Skär köttet i bitar. Bryn köttet runt om i smör-&rapsolja i en stekpanna. Lägg över det i en gryta. Krydda med salt och peppar. Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på vin och buljong. Låt grytan koka under lock ca 1 1/2 tim. Strimla fläsket. Skala och dela ev lökarna. Skala och hacka vitlöken. Dela ev svampen. Stek fläsk, lök, vitlök och svamp i smör-&rapsolja i stekpannan. Lägg ner det i grytan och låt allt koka ytterligare ca 10 min. Strö gärna över hackad persilja och servera med kokt potatis eller potatismos.


Champinjonsoppa

1 burk skivade champinjoner (280 gr)
2 dl Milda Mini Mat
1 liter Grönsaksbuljong
Typ av rätt:   Soppa
Antal portioner:   4
Antal Points per portion:   1,5
Tid att tillaga:   20 min
Arbetsbeskrivning:  
Kok upp buljong och svamp och låt koka i 10 minuter. Mixa soppan och häll i grädden. Koka upp och servera.

Flygande Jakob

4 kycklingfiléer
2 bananer
2 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
2 dl basmatris
1 förpackning bacon
1,5 dl jordnötter
Typ av rätt:   Fågel
Antal portioner:   4
Antal Points per portion:   17,5
Tid att tillaga:   45 minuter
Arbetsbeskrivning:   Stek kycklingfiléer och bacon. Dela och fördela kycklingkött och bacon i en eldfast form. Skiva bananerna på längden och täck kycklingen med dem. Rör ihop grädden, mjölk och chilisås. Häll såsen över köttet och strö nötterna över rätten. Sätt in i ugn, 225 grader ca 15 minuter eller tills rätten fått färg. Servera med ris och sallad.

Janssons Frestelse

20 medelstora potatisar
2 gula lökar
200 gr ansjovisfiléer
3 dl vispgrädde
3 msk skorpmjöl (ströbröd)
Typ av rätt:   Fisk
Antal portioner:   4
Antal Points per portion:   10,5
Tid att tillaga:   90 minuter
Arbetsbeskrivning:  
Skala potatisen och löken och skär dem i tunna strimlor. Smörj en ugnsäker form. Spara ansjovisspadet för senare användning.
Varva potatis,  lök och ansjovis och avsluta med ett lager potatis överst. Häll över ansjovisspad och grädde och strö över skorpmjölet.
Gräddamitt i ugnen i 225 grader i ca 1 timme eller tills potatisen är mjuk.



Kassler och Paprikagratäng

1 bit kassler (ca 350 gram)
1 röd och 1 gul paprika
5 dl matlagningsgrädde
vitlökspulver
cayennepeppar
Riven ost
Typ av rätt:   Kött
Antal portioner:   4
Tid att tillaga:   45 minuter
Arbetsbeskrivning:  
Värm ugnen till 175 grader.
Skär kasslern i skivor och lägg i en rad i mitten i botten av en smörad ugnssäker form. Skär paprikorna i skivor och lägg längs kanterna av långpannan. Blanda matlagningsgrädden med paprikapulver och cayennepeppar och häll blandningen över kött och paprikor. Strö ost över allt och ställ in i mitten av ugnen i 20-30 minuter.
Serveras med ris eller potatismos.



Ost och Baconpannkaka

Grundrecept pannkakor
baconbitar
riven ost
lingonsylt
Typ av rätt:   Äggrätter
Antal portioner:   4
Tid att tillaga:   40 minuter
Arbetsbeskrivning:  
Värm ugnen till 225 grader. Bryn baconbitarna och rör ihop pannkakssmeten. Lägg baconbitarna jämnt över bottnen på en smord långpanna och häll över pannkakssmeten. Strö riven ost över allt och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills pannkakan är gyllenbrun. Servera med lingonsylt.

 

Potatis och kasslerlåda

2 potatisar
1 morot
purjolök
2 dl grönsaksbuljong
2 tsk vetemjöl
2 skivor kassler
salt
peppar
Typ av rätt:   Kött
Antal portioner:   1
Antal Points per portion:   3,5
Tid att tillaga:   45 minuter
Arbetsbeskrivning:   Sätt ugnen på 200 grader. Skiva potatis, morot och strimla purjolök. Koka upp vatten med buljongtärningen och tillsätt vetemjöl utrört i lite vatten. Varva potatis, purjolök och kassler i en ugnsfast form. Krydda med salt och peppar. Slå över buljongen och tillaga i ugn tills potatisen är mjuk.



Potatis och purjolökssoppa

4-5 potatisar, ca 400 g
3-4 purjolökar, ca 400 g
75 g smör/margarin
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
1 krm timjan
2 1/2 dl gräddmjölk
salt och vitpeppar
1 knippe gräslök
Typ av rätt:   Soppa
Antal portioner:   4
Tid att tillaga:   60 minuter
Arbetsbeskrivning:  
Skala och skölj potatisen. Ansa och skölj purjolöken, endast den ljusa delen ska användas. Skär potatis och purjolök i bitar.
Smält smöret i en kastrull. Lägg i purjolöken och låt den fräsa under lock tills den är mjuk, utan att ta färg. Lägg i potatisen, tillsätt salt och nymalen vitpeppar, lägg på lock och låt fräsa ytterligare några minuter.
Tillsätt hälften av buljongen och låt sjuda på svag värme i 30-40 minuter.
Kör grönsakskoket till puré i matberedare eller mixer.
Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt resten av buljongen samt gräddmjölken och värm långsamt upp till kokpunkten. Smaka av och späd med mer gräddmjölk om det behövs. Hacka gräslöken.
Servera soppan varm eller kall, överströdd med hackad gräslök.