Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Navigera upp
Logga in


Alla råkar förr eller senare ut för att datorn börjar bete sig konstigt! Det kan vara att du inte kommer ut på internet eller att ett av dina mest trofasta program inte fungerar som de ska. Den enklaste (och ofta billigaste) åtgärden är att installera om operativsystem och alla program, men det finns andra vägar att gå!
Med uppgraderingar menas att man byter ut vissa delar i syfte att få datorn att bli snabbare och modernare. Det kan vara att byta ut grafikkortet eller minneskortet, installera nytt windows, sätta i snabbare nätverkskort et.c.
 
 
Reparationer
 
Till reparationer räknas allt som behöver rättas till för att datorn ska fungera ordentligt. Om datorn inte beter sig som den brukar t.ex. är långsammare eller att den stänger ner sig själv, kan du ha fått virus. Om skärmen bara är svart, kan det vara skärmen eller grafikkortet som behöver bytas ut.Men innan du ringer efter hjälp, finns det ett par enkla saker du kan prova:
  1. Starta om programmet som inte fungerar. Många gånger har det hänt något vid starten av programmet som gör att det inte fungerar på rätt sätt.
  2. Starta om datorn. Om det blir något fel vid uppstarten kan inte windows läsa vissa filer som behövs vid starten av övriga program.
  3. Starta datorn i felsäkert läge. Det enklaste sättet är att starta datorn och låt den börja ladda windows. Innan windows laddat färdigt stänger du av datorn genom att trycka på reset/strömbrytaren eller helt enkelt genom att dra ut strömsladden. Låt gärna skärmen "Startar Windows" synas ett par sekunder innan du stänger av den. Starta därefter datorn igen och du får en lista med vad du kan göra. I windows XP/2000 finns felsäkert läge överst på skärmen medan det i windows95/98/ME finns som tredje alternativet. Använd piltangenterna upp/ner för att flytta markören till rätt rad och tryck på enter. När datorn startat upp i felsäkert läge och slutat arbeta på hårddisken, starta om datorn. Detta gör att vissa inställningar återställs och många fel rättas till automatiskt.
  4. Har du windows XP eller 2000 kan du använda windows systemåterställning. Denna finns under startknappen-program-tillbehör. När du använder denna funktion återställer datorn inställningarna till de du hade vid den givna tidpunkten. Du blir inte av med de dokument du gjort men det kan hända att något program försvinner, om du väljer en tidpunkt när programmet inte var installerat. OBS! Denna funktion tar inte bort virus!
  Till slut ett par regler att hålla sig till för att slippa problem:
  1. Använd endast lagliga program. Piratkopierade spel och program kan innehålla bristande funktionalitet, fel i kopieringen och virus.
  2. Använd ett antivirusprogram och uppdatera det ofta. De flesta antivirusprogram använder internet för att uppdatera viruslistan och kan ställas in för att automatiskt hämta dessa med jämna mellanrum.
  3. Installera inte demos om du inte planerar att köpa programmet. Även om demot kommer direkt från tillverkaren, är det inte säkert att allt återställs när du avinstallerar programmet. Då ligger vissa filer kvar och kan störa funktionen av datorn.
  4. Radera inte program direkt från "Den här datorn"! Program som är intallerade lägger sig på flera ställen. Att radera filerna kan göra att det ligger inställningar som söker efter filer du raderat. De enda filer du ska radera på detta sätt är dokument du själv skapat med vissa program, dvs de som ligger i "Mina Dokument".
  5. Använd inte filer som skickats till dig av någon för dig okänd person. Alla virusmakare använder sig av fula knep för att få dig att starta sitt virus. Det finns inget företag som skickar uppdateringar via e-post, om du inte begärt det.
   
 
Installationer
 


Installationer är allt som inte finns med från början t.ex. nätverksuppsättning, montering av andra hårddisken, koppla internet et.c.
​När du ska installera en ny hårdvara (skrivare, CD-brännare et.c.) bör du tänka på följande:
Läs instruktionerna! All hårdvara medföljs av en monteringsanvisning där det finns viktig information om hur produkten monteras/installeras.
Tvinga ALDRIG i en kabel! De flesta kontakter består av smala stift som lätt kan böjas. Om detta händer, fungerar inte hårdvaran som den ska, om den fungerar över huvudtaget. Får du inte i kabeln har du kanske vänt den fel. Samma regel gäller chip, minnen och tilläggskort (nätverkskort, grafikkort et.c.).
Följ instruktionerna vid installation av programvara! All hårdvara behöver drivrutiner för att fungera. Vissa följer med windows men andra har egna drivrutiner som måste installeras. Som regel räcker det med att stoppa i cd:n i spelaren, så startar installationen automatiskt.
Koppla alltid ur strömmen innan du öppnar din dator. Tänk på att vissa delar inuti datorn är strömförande.
Använd medföljande monteringssats för att fästa hårdvaran. Lägg aldrig en del löst inne i datorn. Många delar är gjorda av metall och kan då kortsluta datorn om den kommer i kontakt med moderkortet. Den kan även slå sönder andra delar vid transport.
 
 
 Uppgraderingar
Uppgradering är när man byter ut delar i datorn i syfte att höja prestandan.
När du ska uppgradera din dator ska du tänka på följande:
 1. Kontrollera alltid att du fått alla delar som behövs, innan du börjar montera/installera.
 2. Avinstallera alltid gamla drivrutiner innan du byter ut delar i/till datorn. Gamla drivrutiner kan störa funktionen av den nya delen.
 3. Tvinga aldrig i en del. Alla delar är gjorda att passa precis. Det kan gå lite trögt, men delen glider alltid i mjukt.
 4. Ska du uppgradera ett program, kan du som regel installera den nya versionen över den gamla. Vissa program måste avinstalleras innan en ny version kan installeras. Läs i instruktionerna vad som gäller. Alla program från de större programmakarna (microsoft, adobe, EA et.c.) klarar att installera över gamla versioner.