Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Logga in
Senast ändrad 2016-01-27 13:04 av Systemkonto

 


 
Typ:  Ettårig
Allmänt 
Basilika är en värmekrävande växt som blir ca 35 cm hög. Bladen är stora, nästan blanka och kupade. Blommorna är små, oansenliga och vita/rosa till färgen. Egentligen är basilika flerårig, men odlas hos oss som ettårig. Vi har träffat folk som som lyckats få sin basilika att övervintra inomhus, men det är ovanligt och inget man kan räkna med.
 
Plantering 
Så frön inomhus tidigt på våren.
 
Skörd 
Skörda basilikan ovanifrån genom att knipsa av ett eller flera bladpar på stjälkarna. Det är en enkel procedur och gör att inte stjälkarna blir långa och rangliga.
 
Placering 
Man kan odla basilika på friland i sydligaste Sverige men då krävs det en solig och varm sommar för att det skall lyckas. Ett vindskyddat läge är också ett måste eftersom stjälkarna är mjuka och ömtåliga. Det är lättare att odla i kruka inomhus, i växthus eller på balkong/terrass med bra förhållanden.
 
Idealjord 
Jorden måste vara både fuktig, lätt och väldränerad. Basilikan står gärna i lite mer näringsrik jord än andra kryddväxter.
 
Lagring 
Basilikan är alltid bäst som färsk. I de flesta kryddböcker står det att den inte kan torkas med bra resultat, men vi har provat det och tycker att det fungerar alldeles utmärkt. Vill du inte prova torkmetoden kan vi rekommendera att prova med att djupfrysa bladen. Det är alltid roligt att ha lite basilika kvar till vintern!