Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Logga in
Senast ändrad 2016-01-17 13:30 av Systemkonto

 
Typ:  Perenn
 
Allmänt 
• Träd: 3-10 m högt. Prydnadsträd kan också ha flerstammig buskform. Kvistarna är gröna och har kraftiga vassa tornar i bladvecken vid varje blad. Över 1.000 sorter finns; 'Eureka' är den mest odlade.
• Blad: Upp till 15 cm långa, glatta och läderartade blad på vinglösa skaft, spetsigt elliptiska, lite naggade i kanten, gröna året runt och med citrondoft. Trädgårdsformer med brokiga blad finns.
• Blomma (hela året, mest i mars-april): I bladvecken mycket välluktande blommor, i knoppstadiet rosa, sedan med fem vitrosa kronblad. Trädet blommar och bär frukt samtidigt. 
• Frukt: Frukter (citroner) i olika stadier finns på trädet nästan hela året, de första kommer när trädet är ca 15 år. Frukten är oval eller nästan rund, 6-12 cm lång, med en vårta i varje ände. Botaniskt sett är citronen ett bär med 8-10 rum (klyftor). Den skyddas av ett, eh, citrongult, läderartat ytterskal (flavedo) och ett mjukt och vitt innerskal (albedo). Ljusgula brukar vara surare än klargula.
 
Plantering 
Peta ner några färska kärnor i vanlig såjord. Frukter i asiatiska butiker har ofta mycket kärnor. Kärnor från KRAV-odlad frukt brukar ta sig bra. Så på ett par cm djup i en 10-12 cm hög kruka; rötterna växer snabbt och djupt. Genomvattna och sätt plast med lufthål över. Ställ ljust och varmt och låt inte torka ut. De första små bladen kommer efter en vecka till ett par månader. När plantorna är 6-10 cm höga flyttas de över till var sin lite större kruka med krukväxtjord blandad med lerjord, i botten grovt grus eller lecakulor. Sköter man plantorna rätt kan de utan särskilt stor arbetsinsats frodas i årtionden.
Skörd 
 
Placering 
Plantan placeras ljust, vattnas regelbundet och duschas ibland. När den nått 20 cm höjd bör den toppas för att inte bli ranglig och spretig. På vintern kan den ibland tappa vartenda blad men hämtar sig oftast om man fortsätter att vattna sparsamt och låter den stå ljust. På våren börjar trädet växa snabbt; plantera om i större kruka och byt jord varje vår de första åren. Skär bort nya skott för att hålla plantan tät. Under sommaren kan den stå utomhus på soligt och fritt ställe. Gödsla en gång i veckan, eventuellt med specialnäring för citrusväxter. Särskild citrusjord finns också.
Idealjord 
 
Lagring