Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Logga in
Senast ändrad 2016-01-17 13:30 av Systemkonto

 
Typ:  Ettårig
 
Allmänt 
Dill är det svenska kökets specialkrydda - vad vore nypotatis och kräftor utan den!
Den brukar inte saknas i ens den minsta täppa och dess användning är rikhaltig. Gravad lax, inöagd strömming och frikassé vore otänkbara utan dill.
Både blad och blomställningar används i olika sammanhang.
Även de torkade, stötta fröna kommer till nytta t.ex. i olika soppor eller till kall surkål.
 
Plantering 
Så i april direkt på växtplatsen i cm djupa fåror med 20 cm avstånd. Gallring är inte nödvändig. Använd lite vatten.
 
Skörd 
Endera rycks hela plantan som ung eller plockas bladen hos äldre plantor. Frö skördas efter hand, mognar ojämnt.
 
Placering 
Full sol
 
Idealjord 
Väl dränerad men fukthållande.
 
Lagring 
Djupfrys finklippt dill eller små buketter av späda kvistar. Man kan även varva dillen med grovt salt i glasburkar. Även torkning förekommer. Fröna torkas på luftig plats före lagring i täta glasburkar.