Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Logga in
Senast ändrad 2016-01-17 13:30 av Systemkonto

 
Typ:  Perenn
 
Allmänt 
De smala, runda, gräliknande bladen hos denna lökart piffar upp många maträtter. Matjesill med sur grädde och gräslök, serverad med nykokt färskpotatis hör till det svenska smörgåsbordet. Finklippt gräslök smakar även gott på hård smörgås, till rökt skinka, fisk och i omelett.
Tillsammans med persilja och körvel ingår gräslök i fines herbes. Termen betyder "hackade kryddörter" och det finns även andra kombinationer men denna hör till de mest användbara.
Gräslöken lökar är mycket små och sitter tätt tillsammans i ruggar.
 
Plantering 
Frösådd tidigt om våren, fröna ligger länge innan de gror. Delning av äldre ruggar när som helst under växttiden. Använd lite vatten.
 
Skörd 
Ju mer och ju oftare bladen skördas desto bättre tillväxt och spädare grönska. Tag bort alla blommor om växten inte samtidigt används som dekoration.
 
Placering 
Full sol, passar bra som kantväxt.
 
Idealjord 
Väl dränerad, näringsrik.
 
Lagring 
Bladen förlorar sin färg som torkade. Bättre är att plantera in några ruggar och efter hand driva dem i köksfönstret eller ännu bättre i växthus. Eller klipp och djupfrys.