Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Logga in
Senast ändrad 2016-01-17 13:30 av Systemkonto
Typ:  Tvåårig
 
Allmänt 
Den kanske mest använda av alla kryddor som odlas utomhus. Användningsområdena är många, från ren dekoration till friterad. Det förekommer olika typer, både starkt krusiga och helt slätbladiga. De senare anses ha den förnämligaste smaken.
Persiljan är tvåårig men odlas oftast som ettårig därför att bladskörden andra året blir mindre på grund av att växten koncentrerar sig på blom- och fröutveckling. Sommarens persilja bör emellertid stå kvar för att ge ytterligare en skörd tidigt följande år innan nysådderna hunnit utvecklas.
 
Plantering 
Sådd tidigast möjligt under våren. Fröna ligger länge innan de gror.
 
Skörd 
Skörda de äldsta bladen efter hand. Lämna alltid några som saftdragare.
 
Placering 
Solljust skyddat läge om man vill övervintra rötterna.
 
Idealjord 
Djup och fuktighetshållande, gärna mullrik
 
Lagring 
Persilja går utmärkt att frysa in, antingen finhackad i småburkar, då man krafsar ut efter behov, eller i buketter. Stjälkarna fryses separat.