Hoppa över menyflikskommandon
Hoppa till huvudinnehåll
Navigera upp
Logga in
Senast ändrad 2017-01-26 12:46 av Systemkonto

Denna avdelning är främst tänkt som en databas för vad man kan göra för att förbättra sin ekonomi vid katastrofer som arbetslöshet eller göra för att förbättra sin ekonomi vid katastrofer som arbetslöshet eller inkomsterna på annat sätt sjunker t.ex. vid skilsmässa. Det första man ska veta är att det inte finns några snabba lösningar. Allt tar sin tid men om man arbetar med ett mål framför sig, är det lättare att ta sig till ett bättre och rikare liv.

  1. Mitt första tips är att dra ner på allt som är onödigt. Tittar du på alla TV-kanaler du har tillgång till? Betalar du rätt för din försäkring? Behöver du bilen? Detta är en riktlinje på vilka frågor du måste ställa dig själv. När du väl kommit till rätta med dessa problem, kommer du att se hur mycket onödigt du betalt för under åren.
  2. Håll stenkoll på ekonomin. Detta är väsentligt, speciellt i början av arbetet. Skriv gärna ner alla räkningar på ett kakylblad eller, om du har tillgång till det, ett ekonomiprogram. Det finns en del gratisprogram att hitta på nätet som kan hjälpa dig. Det viktigaste är att du kan se inkomster och utgifter månadsvis, då inte alla räkningar dyker upp varje månad. Det bästa program jag sett är Microsofts Money, vilket är gratis att ladda ner från deras hemsida.
  3. Lägg upp en budget. Det kan låta tråkigt och nedvärderande, men i slutändan är det ett mycket bra verktyg för att komma till rätta med ekonomin. Det svåra i detta är att uppskatta hur mycket det kostar för olika poster, t.ex. maten eller elen. När du väl lagt upp en budget, HÅLL DEN! Detta kan inte understrykas tillräckligt, för det är mycket lätt att se lösningar som inte fungerar.
  4. Köp storpack. Du kan få ner kostnaden på maten genom att t.ex. köpa pålägg i storpack och frysa in den i mindre förpackningar. Själv köper jag skinka och medwurst i familjepack och pack och fryser in hälften. Det går även att göra med vanligt kött. Själv köper jag en köttlåda för ca 500:- var 3:e månad.
  5. Gör dig självförsörjande på örter och kryddväxter. Det kostar väldigt lite att sätta igång och kommer att ge dig tillfredsställelse av att odla din egen mat. Själv är jag självförsörjande på gräslök, basilika, timjan, dill och persilja. De två sistnämnda använder jag mycket i min matlagning. Så istället för att köpa örter för 20:- kan du göra dig självförsörjande på örter och kryddväxter.

Microsoft Money går att ladda ner gratis i fullversion från deras egen hemsida. Bara att installera och köra igång.

​